Víc štěstí než rozumu
(Produkt nebyl zatím hodnocen)
Vydavatel: | Argo |
---|---|
Publikováno: | 2003 (1. vydání) |
Formát: | vázaná, 244 stran, 12,5 × 20 cm, česky |
Anotace
Ruth Bondyová se narodila r. 1923 v Praze. Po příchodu nacistických okupantů byla nucena opustit obchodní školu a později byla deportována do terezínského ghetta. Až do konce války byla vězněna v koncentračních táborech. Koncem roku 1948 odjela s brigádou čs. dobrovolníků do právě vyhlášeného Státu Izrael, aby bojovala za jeho nezávislost. V Izraeli se usadila natrvalo a stala se známou novinářkou, publicistkou a překladatelkou české literatury. Díky ní poznali izraelští čtenáři například Haška, Čapka, ale také Fukse, Hrabala či Kunderu. Sama je autorkou několika biografických děl (o terezínském starším J. Edelsteinovi, izraelském ministru financí P. Rozenovi a pozoruhodném odbojáři E. Serenim, o lékaři dr. Ch. Šibovi), knižně vyšly i její novinářské sloupky.
Kategorie
Knihovnické kódy
- ISBN: 80-7203-547-9
- EAN: 9788072035472
Spoluautoři:
Překlad | Zajíčková, Jindřiška |
Informace:
Originál | Švarim šlemim |
Paní Ruth Bondyová měla štěstí, ale hlavně má rozum
Jan Jandourek, MF DNES, 13.3.2004
(...) Úsporný a přitom výstižný jazyk autorky četných novinových sloupků se nezapře. Čteme tu o meziválečné Praze a dávno zaniklých místech, o lidech dávno zmizelých v toku času, sledujeme pestré osudy mnoha Bondyů generace dozadu, až dospějeme ke zkušenostem, které člověku dává stáří. Čtenář stržený jejím stylem nemá v žádném případě pocit, že je nepatřičné nalézt v jedné knize vedle sebe úvahy o tom, proč mohl někdo přežít Osvětim, a líčení, jak se píše kuchařská kniha a jak je obtížné do ní udělat lákavé fotografie pokrmů.
;